Auto huren op Karpathos - Apella
Actief Doen Meer Karpathos Reizen op Karpathos

Auto huren op Karpathos | Waar, tips, routes en afstanden

By
on
17 december 2018

Op Karpathos kun je natuurlijk kiezen voor een hotel in Pigadia zonder auto. Gewoon lekker 8 dagen lekker luieren om het strand in de buurt. Toch vinden wij dat behoorlijk zonde, want Karpathos heeft zoveel te bieden. Een auto huren op Karpathos vinden wij daarom ook echt een must!

 

Is een auto huren op Karpathos een aanrader?

JA! Een auto huren op Karpathos is 100% een aanrader! Geen auto huren op Karpathos is echt zonde, want er zijn zoveel mooie plekjes! En juist op een eiland als Karpathos zijn de afstanden klein, dus je zit nooit uren in de auto. Een auto huren op Karpathos kost natuurlijk wel wat extra geld, maar probeer in het laagseizoen te gaan zoals mei, begin juni en vanaf half september, dan zijn de prijzen lager. Ook kun je er voor kiezen om voor een paar dagen een auto te huren in plaats van voor de gehele vakantie indien je wat geld wilt besparen.

 

Auto huren op Karpathos, Arkassa

 

Een auto huren op Karpathos | Waar en wat kost het?

Ga je een auto huren op Karpathos dan raden wij je aan dit te doen bij een local. Vaak krijgt een reisorganisatie een behoorlijk percentage en dan kun je beter een local sponsoren niet waar? 🙂 Wij huren hier inmiddels alweer 10 jaar de auto. Dit verhuurbedrijf zit in Arkassa en is het familiebedrijf van Michalis en Sofia Pittas. Alles is altijd prima geregeld en Michalis en Sophia zijn ontzettend lieve mensen. In de loop der jaren zijn het echt vrienden van ons geworden! Wij huren meestal een kleine auto, maar ze hebben veel keuzes qua auto’s. Sinds kort hebben ze ook een vestiging in Pigadia geopend. Je vind deze aan de lange weg richting Aperi tegenover hotel Romantica. Hoewel het bedrijf van Michalis en Sofia is heeft het een andere naam: AutoUnion. Deze vestiging hoort bij een veel groter autoverhuur bedrijf. AutoUnion car rental is momenteel een van de grootste autoverhuur bedrijven van Griekenland!

Een auto huur je meestal voor z’n € 30,- tot € 50,- per dag. Dit hangt af van een aantal factoren zoals de grootte van de auto, het aantal dagen en de periode.

 

Auto huren op Karpathos AutoUnion car rental (3)

 

Afstanden op Karpathos

Karpathos is een klein eiland, zelfs ons eigen Texel is nog groter qua oppervlakte! De afstanden op Karpathos zijn daarom ook prima te doen. Een van de langste afstanden is van Pigadia (de hoofstad) naar Olympos. Dit duurt net wat langer dan één uur. Verder is alles eigenlijk wel binnen 20 minuten bereikbaar. Hieronder vind je een handig schema met de afstanden tussen elke belangrijke hotspots op Karpathos.

 

Luchthaven Pigadia 25 minuten
Luchthaven Arkassa 15 minuten
Luchthaven Amoopi 20 minuten
Arkassa Lefkos 30 minuten
Pigadia Kyra Panagia 30 minuten
Pigadia Olympos 65 minuten
Pigadia Arkassa 20 minuten

 

Praktische informatie

 

Stoppen langs de weg

Op Karpathos zijn er veel kleine onverharde inhammen in de weg, zeker tussen Afiartis en Amoopi. Hier kun je prima stoppen om foto’s te maken van het uitzicht. Waar je wel echt goed op moet letten is de wind. Wanneer het hard waait kun je beter in de auto blijven zitten. De harde valwinden uit de bergen kunnen opeens een ruk geven en dat is op zo’n punt langs de weg gevaarlijk.

 

Tanken

Tanken kan niet op veel plekken op Karpathos. In Pigadia vind je 3 tanstations. Twee aan het einde van Pigadia (op weg naar Aperi) en één aan het begin van de stad (vanuit Amoopi). Je kunt ook tanken in Arkassa.  Dit tankstation vind je – vanuit Afiartis gezien – voordat je Arkassa in rijdt. Tanken doe je trouwens niet zelf wanneer je een auto huurt op Karpathos, dit doen ze bij de benzinepomp voor je. De kosten voor benzine zijn meestal zo’n € 1,90 – € 2,00. In juli en augustus is het verstandig om te zorgen voor extra benzine in de auto of om te tanken als het kan. Het kan namelijk nog wel eens voorkomen dat de boot met benzine niet aankomt en je even een paar dagen moet wachten. Gelukkig kan je in sommige gevallen ook nog wel bij het autoverhuurbedrijf terecht voor wat extra benzine in geval van nood.

 

Parkeren

Parkeerkosten kennen ze niet op Karpathos. Dus dat scheelt je gelukkig weer een hoop geld. Op Karpathos zijn vaste parkeerplekken (met beleining) niet van zelfsprekend. In de dorpen vind je meestal wel vaste parkeerplekken, maar bij stranden over het algemeen gewoon langs de weg geparkeerd. Houdt er rekening mee dat – zeker in het hoogseizoen – stranden als Apella en Kyra Panagia heel erg druk zijn. Ga dus vroeg op pad om een (normaal) plekje te scoren voor je auto. Ook handig om te weten is dat auto’s in de hoofstad van Karpathos, Pigadia, na 19.00 uur niet meer de boulevard/haven op mogen. Dit staat ook aangegeven aan het begin van de boulevard/haven op een bord en na 19.00 uur staat hier ook een hek.

 

Navigatie nodig?

Een navigatie op Karpathos is in principe niet nodig. Het eiland is klein en er is eigenlijk maar één, echte hoofdweg over het eiland. Je kunt niet verdwalen ;). Een kaartje (of via Google Maps) is het wel handig om te weten waar de dorpen ongeveer liggen.

 

Auto huren op Karpathos

 

Veiligheid

Veiligheid gaat boven alles. Daarom hier wat vragen beantwoord betreft de veiligheid wanneer je kiest om een auto te huren op Karpathos 😉

 

Zijn er verkeersregels?

Karpathos kent weinig ‘echte’ verkeersregels. Stoplichten en rotondes zijn er niet en ook kruispunten zijn er weinig te vinden. Er wordt trouwens rechts gereden op Karpathos. Op Karpathos mag je uiteraard niet bellen tijdens het rijden en moet ook altijd je gordel om zijn, hoewel wij dat gewoon gewend zijn in Nederland zal je zien dat de locals hier nogal wat moeite mee hebben 😉 Op het eiland is politie aanwezig, maar echte controles zoals wij die kennen in Nederland zijn er niet. Wij zijn in al die jaren nog nooit aangehouden! Ook bestaan er geen snelheidsmeters of flitspalen. Het eiland kent ook niet echt een snelheidslimiet. De meeste zullen zo tussen de 50 en 60 km rijden (de Grieken zelf veel harder, dat geldt ook voor de taxi’s en bussen haha!). Toch is het gewoon een beetje aanvoelen hoe hard je ergens kunt rijden. In een bocht zul je flink moeten afremmen en rustig door de bocht moeten gaan, maar bij Afiartis en Arkassa zijn er soms wegen waar je ook prima harder dan 60 km per uur kunt rijden. Gewoon zelf aanvoelen dus, dan komt het goed!

 

Heb ik een 4×4 nodig?

Wanneer je een auto huurt op Karpathos heb je niet persé een 4×4 nodig. Eigenlijk alle wegen zijn gewoon prima met een gewone auto. Ook een strand als Diakoftis, waar je komt via een lange, onverharde weg, kun je gewoon bereiken met een normale auto. Kato Lako is een van de weinige stranden waar je echt niet kunt komen zonder een 4×4, maar je kunt voor er voor die dag ook voor kiezen om een quad huren op Karpathos of om de auto boven neer te zetten en vervolgens naar beneden te lopen.

 

‘s Avonds rijden

‘s Avonds autorijden op Karpathos kan even wennen zijn. In de dorpjes heb je verlichtjes dankzij hotels, restaurants etc, maar hier buiten is geen lantaarnpaal te vinden (ja, er staat een hele rij vlakbij de luchthaven, maar die zijn nooit aan). s’ Avonds wordt daarom veel met groot licht gereden. Wij zijn hier niet persé voorstanders van. Probeer zo lang mogelijk met normaal licht te rijden, tot het echt niet kan of je er niet veilig bij voelt. Wanneer je namelijk direct met groot licht gaat rijden en je moet hem uit doen bij tegenliggers hebben je ogen onwijs veel moeite om ineens weer te schakelen naar het donker. De weg tussen Arkassa en Afiartis is trouwens een stuk fijner rijden dan naar of van Pigadia. Deze weg heeft namelijk kattenogen op de weg liggen, dat maakt het dus een stuk fijner rijden!

 

Beach Karpathos

 

Leuke routes op Karpathos

Een auto huren op Karpathos heeft talloze voordelen. Maar vooral de vrijheid is natuurlijk alleen al heerlijk! Wanneer je een auto gaat huren op Karpathos dan dit dit enkele leuke routes om te gaan rijden!

 

Kato Lako

Het strand Kato Lako ontdekte Vincent en ik in augustus 2017. Het strand staat nu bovenaan ons lijstje ‘Mooiste stranden op Karpathos’. Vergeet vooral de prachtige grot niet helemaal aan de linkerkant. Belangrijk om wel te weten is dat dit strand niet bereikbaar is met een normale auto. Je kunt lopend gaan (20 minuten) of huur een 4×4 (of quad).

 

Ahata, Kyra Panagia en Apella

Bovenstaande stranden zijn toch wel de bekendste en mooiste stranden van Karpathos. Zeker in het na seizoen heerlijk rustig en dan staan er ook nog geen parasols en strandbedjes! De stranden liggen naast elkaar (ook al in het door de bergen nog wel eventjes rijden van strand naar strand) en zijn dus perfect met elkaar te combineren.

 

Lefkos & Messochori

Aan de westkant van Karpathos vind je het dorp Lefkos. Een prachtige plaats met mooie stranden en leuke eettentjes. Ook vind je hier meerdere archeologische opgravingen. Vlakbij Lefkos ligt ook Messochori. Dit dorp is ook zeker een bezoekje waard en vergeet dan vooral niet langs Kafe Skopi te gaan!

 

Olympos

Een bezoek aan Olympos mag niet ontbreken wanneer je naar Karpathos gaat. Vanaf de hoofstad is het ongeveer 1 uur rijden. Hoewel de weg vroeger onveilig was, is deze sinds een paar jaar goed geasfalteerd en is de weg nu prima te doen. De weg er naar toe is ook al prachtig. Ga wel vroeg op pad want na 11.00 uur wordt het (te) toeristsch in Olympos.

 

 

Liever geen auto huren op Karpathos? Er rijden ook bussen! Check dan even deze pagina over het openbaar vervoer op Karpathos. Of ga voor een quad huren op Karpathos!

 

Blijf op de hoogte!

Volg ons via Facebook, Instagram en Pinterest.

TAGS
RELATED POSTS
4 Comments
 1. Beantwoorden

  Marie de Jonge

  7 maart 2019

  Bedankt voor deze handige post. Ik ga zelf binnenkort ook naar Griekenland en was benieuwd wat een makkelijk vervoersmiddel is tijdens mijn vakantie. Het huren van een auto lijkt me toch wel makkelijk en snel. Ik ga meteen kijken of ik er nog een kan reserveren.

  • Beantwoorden

   Athina

   7 maart 2019

   Hi Marie! Heerlijk! Ga je naar Karpathos toe of een ander eiland? Een auto is zeker het fijnst 😊

 2. Beantwoorden

  Esther

  3 september 2019

  Ik ben nu op Karpathos met mijn gezin, morgen komen ze de huurauto brengen voor 3 dgn. Bedankt voor je handige tips!

  • Beantwoorden

   Athina

   8 september 2019

   Hi Esther!

   Wat leuk om te horen, fijne vakantie!

   Groetjes,
   Athina

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi! Welkom op Travel by heart. Mijn naam is Athina en dit is jouw online island guide over het Griekse eiland Karpathos. Je vind hier de leukste plekjes van het eiland. Van leuke hotels, eettentjes en de tofste must-do’s. Enjoy!

Shop
Reisadvies op maat
Categorieën
Nieuwsbrief