Hoe wij een huis kochten op Karpathos en waarom jij dat ook kan!

Regelmatig krijg ik de vraag “mag ik vragen hoe jullie een huis hebben gekocht op Karpathos?”. Logisch ook, het is natuurlijk bijzonder een vakantiehuis in het buitenland, zeker op onze leeftijd. Toch zien wij het kopen van een huis in het buitenland niet als een onmogelijk iets. Ik denk zelfs dat heel veel mensen dit ook zouden kunnen. Waarom? Dat vertel ik je aan de hand van een aantal punten die ons hebben geholpen. Enjoy!

Prioriteiten stellen

Veel mensen reageren al gauw “ik heb geen geld voor dit of dat” of “ik heb geen tijd”. Bullshit. Je hebt wel geld en je hebt ook de tijd, je stelt alleen andere prioriteiten en dat is prima, maar dat is iets dat je wel moet accepteren. En ik begrijp best dat een huis op Karpathos niet voor iedereen is weggelegd, maar als je prioriteiten gaat stellen, denk ik dat een groot deel van de mensen dit ook zou kunnen doen. Zo wonen wij in Nederland niet groot, gewoon in een appartementencomplex, een starterswoning. We hadden wel wat geluk met de woningmarkt. We wonen hier inmiddels al weer 4 jaar en destijds was de rente en de huizenprijzen laag. Toch als wij nu al groter waren gaan wonen hadden we een huis op Karpathos nooit kunnen betalen. Dus prioriteiten stellen.

Dat betekent niet dat ik nooit verlang naar een groter huis, maar ik ben me er van bewust waarom ik nu (nog) niet in een groter huis in Nederland woon. Ik weet namelijk dondersgoed dat voor mij een huis op Karpathos en een klein(er) huis in Nederland belangrijker voor is dan een villa in Nederland (bewijs van spreken. Ik kan geen villa betalen haha).

Op deze manier moet je goed bij jezelf (en je gezin) nagaan waar jullie prioriteiten liggen. Heb je écht die nieuwe auto nodig bijvoorbeeld? Wij rijden al 6 jaar in dezelfde, eerste auto van Vincent en hebben ook maar één auto. Tuurlijk zouden we een nieuwe willen, maar onze prioriteiten liggen daar simpelweg niet.

5x Waarom wij een (tweede) huis op Karpathos kochten

Karpathos 2019

… en een beetje lef hebben

Normaal gesproken ben ik van ons twee diegene die het meest impulsief een beslissing neemt, maar met het kopen van ons huis op Karpathos was Vincent dat juist. Geld was er en we wilde het graag dus waarom niet?! Toch zat ik eventjes in de ‘”ja, maar wat als…” fase. Vincent bleef daar heel cool in, wat ik ontzettend bewonder. Wat was namelijk het ergste dat er zou kunnen gebeuren? Dat we het huis om wat voor reden dat ook, niet meer konden veroorloven. Oke, heftig denk je dan, maar dat is heel snel opgelost door het huis weer te verkopen. Niet leuk, wel snel opgelost.

Uit je comfortzone stappen is ontzettend moeilijk. Zeker omdat je omgeving vaak geneigd is om jouw er weer in terug te stoppen als je er uit stapt. Stil staan bij het allerergste wat je kan overkomen, gaat je zeker helpen om die langgekoesterde beslissing te maken. Want vaak is die allerergste gebeurtenis niet zo erg, kom je er wel overheen of weegt datgeen wat je overkomt als je het wel doet veel zwaarder dan wanneer je het niet doet.

Money, money, money!

Natuurlijk heb je geld nodig voor een huis op Karpathos, maar daar hoef je nog geen miljonair voor te zijn. Het is niet dat wij van het geld stikken en hoewel Vincent een goed betaalde fulltime baan heeft, werkte ik destijds niet, vanwege ziekte. Nog steeds werk ik maar 13 uur per week. Kijk gewoon open naar de opties die er zijn, want die zijn er zat!

Heb je bijvoorbeeld spaargeld op de bank staan? Als je al een fijn bedrag op de bank hebt staan is het slim om eens te kijken naar de reden van dat geld op de bank. Ben je ergens specifiek voor aan het sparen? Staat het er zomaar op? Overweeg of je het geld nu kan missen. Denk ook aan je prioriteiten! Wij hadden een leuk spaarcentje voor onze trouwdag op de bank staan, maar bedachten dat een huis op Karpathos een once is a lifetime was. Dat geld voor die bruiloft konden we ook later weer bij elkaar sparen, want dat hadden we niet direct nodig.

Helaas is het niet mogelijk om bij een Nederlandse bank een lening te krijgen voor een huis in Griekenland. Iets wat wel kan wanneer een huis in Duitsland of Frankrijk op het oog hebt. Toch kan je via de bank een lening regelen voor een huis in het buitenland, weliswaar op een andere manier, maar toch. Je kunt namelijk extra lenen op je huis in Nederland. Je verhoogt dan jouw hypotheek. Deze extra som geld kan de bank aan je geven wanneer je al behoorlijk wat hebt afgelost, je loon omhoog is gegaan of wanneer er overwaarde is op je huis in Nederland. Allemaal redenen waardoor je meer zou geld zou kunnen lenen bij de bank. Dit geld kun je vervolgens gebruiken voor een huis op Karpathos, of waar dan ook πŸ˜‰

Elxis

Heb je, je mindset goed gekregen en besloten dat je ook een huis op Karpathos of ergens anders in Griekenland wilt, dan is het tijd om te gaan zoeken naar een huis (of misschien had je er al een op het oog!). Een huis kopen in het buitenland kan nogal overwhelming zijn, want er komt veel bij kijken. Voor wie geen zin heeft of het eng vindt om alles zelf te regelen wil ik Elxis 100% aanbevelen. Elxis is een Nederlands makelaarsbedrijf dat bemiddeld in huizen in Griekenland. Wij hebben ons huis op Karpathos met behulp van Elxis gekocht en dat ging heel fijn allemaal. Ze regelen en helpen je bij alles. Zo heb je bijvoorbeeld een persoonsnummer nodig, loopt de aankoop van een huis in Griekenland via een advocaat en moesten wij ons huis nog inschrijven in het Kadaster (dat is sindskort verplicht).

Yes! Hopelijk heb ik je stress, twijfels en angst (een beetje) weg kunnen halen! Droom jij van een huis op Karpathos of ergens anders op de wereld? Gewoon doen. Tuurlijk moet je dit met gezond verstand doen, maar durf vooral te leven en bedenkt vooral: “Wat is het allereerste dat er kan gebeuren?” en is dat dan het allerergste?

Dit vind je vast ook leuk!

6 Reacties

 1. Erg interessant om te lezen! Was zelf toch ook wel een beetje nieuwsgierig hoe jullie die voor elkaar hadden gekregen πŸ˜‰

  Antwoord
  • Dankjewel! πŸ™‚

   Antwoord
 2. Leuk zeg! Mijn ouders hebben ruim 20 jaar ook een huis gekocht, net buiten Volada. In Pini, daar hebben ze een wijngaard.
  Heel veel geluk op Karpathos!
  Groetjes,
  Patricia Pool

  Antwoord
  • Hi Patricia! Wat leuk dat je een berichtje stuurt! Ik herken je achternaam inderdaad πŸ˜‰ Ik ben als klein meisje ooit bij je ouders geweest.

   Groetjes!

   Antwoord
 3. He! Super Leuke site en blogs! Binnenkort ga ik een rondreis maken op Karpathos en neem je tips mee πŸ™‚

  Ik was benieuwd wat de gemiddelde prijzen van huizen in Karpathos zijn. Kan je daar iets over roepen?

  Antwoord
  • Hi Eka!

   Wat leuk dat je naar Karpathos gaat πŸ™‚ Qua huizenprijzen kun je een beetje rekening houden met 50.000 euro voor een stuk land. Houdt maar rekening met zo’n 150.000 euro nu.

   Groetjes,
   Athina

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 manieren om de Karpathos vibes in huis te halen!

Wat een vreemde tijd hΓ©! Zitten we in januari nog af te tellen naar onze vakantie(s) naar Karpathos en nu hopen we...

Wandelen op Karpathos met Art&Walk

Karpathos staat bekend als een perfecte bestemming om te wandelen en niets is minder waar! Zeker in de maanden april,...

Mountainbiken op Karpathos met ION

Oktober is aangebroken en eindelijk was het zover om te gaan mountainbiken op Karpathos. Wie ons op Instagram volgt...