Praktische tips voor je reis naar Meteora

Lizette is dol op reizen. Of het nou gaat om citytrips of verre reizen, Zij is een pro! Onlangs ging ze naar Meteora in Griekenland en speciaal voor jouw deelt ze haar beste tips voor een bezoek aan deze bijzondere plek. Wil je meer weten van Lizette? Ze blogt op haar blog Reismuts en is op Instagram te volgen onder @reismuts.nl.

Soms kom je op zo’n plek waarvan je jezelf afvraagt hoe het mogelijk is dat je die nog niet kende. En Meteora is er zo een voor mij. Een paar jaar geleden reisde ik voor het eerst naar Griekenland. Ik kreeg de tip om vanuit Athene ook naar Meteora te gaan. Daar had ik nog nooit van gehoord. Het klinkt een beetje buitenaards en ik kan je vertellen, zo voelt het eigenlijk ook. Zelden ben ik op zo’n bijzondere plek geweest. Ik vertel je er een beetje meer over en geef je tips voor je trip naar Meteora.

Een stukje achtergrond

Het eerste dat je opvalt in deze regio, zijn de spitse rotsformaties. Alsof een meteorenregen het landschap heeft gecreëerd. In werkelijkheid is er niets buitenaards aan, maar zijn de bergen het resultaat van honderden jaren weer en wind die de stenen zo geslepen hebben. Zo’n 1200 jaar geleden begonnen mensen zich er te vestigen. Kluizenaars en later ook monniken trokken zich hier terug. In plaats van in het dal, wat je zou verwachten, bouwden zij hun verblijfsplaatsen op de toppen van de bergen. Zo waren zij verwijderd van de onrust die zo nu en dan verder in het toenmalige Griekenland heerste.

De bouwwerken en leefstijl van de monniken was zo ingenieus dat zij eenmaal boven nog maar zelden naar beneden kwamen. Alles om te leven hadden zij om zich heen verzameld en zo ontstonden en zelfvoorzienende kloosters. In de hoogtijdagen waren we wel 24 kloosters! Het klossterleven raakte vervolgens in verval. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele gebouwen, waarvan zes er nog bewoond worden.

De reden dat Meteora nog zo onbekend is en je er niets over op TV ziet, is omdat men niet wil dat er gefilmd wordt. Dat beschouwen de monniken namelijk als heiligschennis. Juist door die onbekendheid en authenticiteit geeft de plek je een enorm bijzondere ervaring om er te mogen zijn.

Met de trein naar Meteora

Er is een treinstation in Meteora. Vanuit Athene kun je per trein in vijf uurtjes in Meteora zijn. De treinrit zelf is al geweldig door het wisselende landschap dat aan je voorbij trekt. Je zou een dagtrip kunnen maken. In dat geval adviseer ik je om eerste klas te reizen. Dan heb je een eigen coupé met vijf andere personen en zit je net wat meer ontspannen voor je heen- en terugreis van in totaal tien uur voor nog geen 20 Euro per persoon.

Een lokale gids

Vanuit Nederland had ik online een gids geboekt. Dit kun je uiteraard ook in Athene of vanuit andere plekken doen. Op het treinstation stond de gids al op me te wachten. In een klein busje gingen we op pad. Je zult er vooral kleine minibusjes zien rijden. De wegen zijn soms namelijk nogal smal en stijl en daarom minder geschikt voor grote bussen. Ik vond dat alleen maar een pluspunt. Dan vind je ook geen hordes toeristen tegelijkertijd bij een plek.

De twee voornaamste kloosters in Meteora

Op één dag – feitelijk in drie uur – bezocht ik twee bewoonde kloosters, namelijk Varlaam en Saint Stephan. Deze staan aangeschreven als de voornaamste gebouwen. Het entree kost 3 Euro per persoon. Daarvoor krijg je een unieke blik op het dagelijkse kloosterleven en mag je enkele ruimtes bezoeken. Ook is er een klein winkeltje met relikwieën en souvenirtjes.

Niet alleen de kloosters, ook het zicht op de hele omgeving is waanzinnig mooi!

Overnachten in het dal

Wil je nog meer zien, dan kun je in het dal in een van de hotels overnachten. Tijdig reserveren wordt aangereden, omdat de plaatsen beperkt zijn.

Meer weten? Hier lees je meer over Griekenland of check deze pagina voor alle informatie over het Griekse eiland Karpathos.

Dit vind je vast ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat kun je verwachten van reizen naar Griekenland tijdens corona?

Afgelopen zaterdag zijn wij van Nederland naar ons geliefde Karpathos afgereisd. Reizen naar Griekenland tijdens...

6 manieren om de Karpathos vibes in huis te halen!

Wat een vreemde tijd hé! Zitten we in januari nog af te tellen naar onze vakantie(s) naar Karpathos en nu hopen we...

Wandelen op Karpathos met Art&Walk

Karpathos staat bekend als een perfecte bestemming om te wandelen en niets is minder waar! Zeker in de maanden april,...