Mag je zomaar je vakantiehuis in het buitenland verhuren?

Veel mensen met een vakantiehuis in het buitenland verhuren het aan andere om extra inkomsten te genereren. Maar mag je zomaar jouw vakantiehuis in het buitenland verhuren? Ik ging op onderzoek uit en vond een antwoord op de website van de belastingdienst.

 

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te hebben wat een vakantiehuis of 2e huis precies inhoudt. De belastingdienst zegt hierover het volgende: een 2e woning is een woning waarvan u de eigenaar bent, maar waarin u niet woont. Een vakantiehuis valt hier dus ook onder.

Ons belastingstelsel kent 3 belastbare boxen voor onze inkomsten. Elke box heeft een ander belastingtarief en afhankelijk van de categorie waar de zaken in vallen betaal je belasting. De woning waar jij eigenaar van bent en waar je ook echt in woont valt samen met je inkomen in box 1. Een vakantiehuis of andere 2e woning valt hier echter niet onder. Deze valt in box 3 onder ‘overige onroerende zaken’. In deze categorie behoren o.a. een woning die je verhuurt, een garage die geen onderdeel in van een woning of een los perceel. Over een 2e huis betaal je dus wel belasting, het huis valt immers in box 3, maar de inkomsten die je genereert door het huis te verhuren hoef je niet op te geven. Dat is toch even fijn om te weten! De huur mag je dus volledig zelf houden.

 

vakantiehuis in het buitenland verhuren

 

Wanneer mag het verhuren van je vakantiehuis in het buitenland niet?

Hoewel je, je vakantiehuis dus mag verhuren en de huur niet hoeft op te geven bij de belastingdienst, gelden er nog wel wat regels. Zo mag je niet zomaar diensten aanbieden die samenhangen met de huur. Denk hierbij aan een ontbijt of beddengoed. Ook mag je geen contact onderhouden met toeristische instanties (die jouw bijvoorbeeld helpen bij de verhuur). Wanneer je dit wel doet kan het zijn (afhankelijk van de hoogte van het bedrag) dat je alle inkomsten (dus ook de huur) wel moet opgeven. Dit doe je dan in box 1 onder ‘overig werk’.

Het kan ook zijn dat je diensten aanbiedt die niet persé samenhangen met de huur zoals het geven van een rondleiding aan jouw gasten tegen betaling. Deze extra dienst(en) moet je opgeven in box 1 onder ‘overig werk’. Verdien je er dusdanig geld mee en is het niet eenmalig dan kan je zelf als ondernemer gezien worden.

 

Hier lees je de artikelen van de Belastingdienst

 

Check hier wat wij allemaal gedaan hebben aan ons eigen huis >>

Update #5 | Klussen aan ons Griekse huis

 

 

Heb jij een vakantiehuis in het buitenland die je verhuurt? Laat me weten waar je zit in de reacties 🙂

 

Blijf op de hoogte!

Volg Travelbyheart.nl via FacebookInstagram en Pinterest.

Dit vind je vast ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 manieren om de Karpathos vibes in huis te halen!

Wat een vreemde tijd hé! Zitten we in januari nog af te tellen naar onze vakantie(s) naar Karpathos en nu hopen we...

Wandelen op Karpathos met Art&Walk

Karpathos staat bekend als een perfecte bestemming om te wandelen en niets is minder waar! Zeker in de maanden april,...

Mountainbiken op Karpathos met ION

Oktober is aangebroken en eindelijk was het zover om te gaan mountainbiken op Karpathos. Wie ons op Instagram volgt...