Wat kost 3 weken reizen door Scandinavië en Spitsbergen?

Wat kost 3 weken reizen door Scandinavië en Spitsbergen?

We zijn net terug van een fantastische rondreis door Scandinavië en Spitsbergen en zijn alweer hard aan het sparen voor de volgende reis. Goedkoop was onze roadtrip namelijk niet! Scandinavië en Spitsbergen zijn een van de duurdere bestemmingen in Europa. Wij wilde ontzettend veel zien en hebben ons niet echt druk gemaakt om de kosten. Toch ben ik van mening dat je ook met een klein budget prima een rondreis door Scandinavië kunt maken. Maar wat zijn dan precies de kosten voor 3 weken rondreizen? Ik vertel het je in deze blog!

 

Helsinki

 

Allereerst is het wel even belangrijk om te vertellen hoe wij hebben gereisd. Zoals ik al vertelde hebben wij niet echt op het geld gelet. We wilde gewoon een gave rondreis maken. Natuurlijk hebben ook wij hier en daar de kosten laag proberen te houden zoals bij een overnachting, maar we hebben ook gekozen om via Finland te reizen in plaats van via Denemarken en dat kost al gauw €750,-  meer… Ja, dan lopen de kosten snel op. Ben je benieuwd naar onze route. Check deze hier.

 

Vervoer
Het vervoer was voor ons ook een dure uitgavenpost. We zijn met onze eigen auto op pad gegaan dat scheelt je dus al een hoop geld voor het huren van een auto, maar de benzine kosten lopen aardig op als je bedenkt dat we meer dan 6700 kilometer aflegden. Vanuit Travemünde (Duitsland) namen we de boot naar Helsinki (Finland) voor €861,- Duur he?! We kochten ook nog een ticket voor de auto-nachttrein naar Rovaniemi voor €300,- en voor een retourtje Oslo – Longyearbyen betaalden we €293,-  We lieten onze auto achter op Oslo Airport en betaalde hier €70,- voor.

 

Eten en drinken
Vanuit Nederland namen we veel eten zelf mee omdat Scandinavië ontzettend duur is. Toch moesten er ook producten daar aangeschaft worden zoals drinken en brood. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk zelf te koken, helaas kon dat niet altijd en we zijn een paar keer ook gezellig uiteten geweest. We zijn op vakantie nietwaar? 😉 Tijdens onze reis hebben we veel kilometers moeten maken. Soms reden we wel 8 uur per dag. We startten de dag daarom altijd met een kop koffie bij het tankstation. Dat kostte dagelijks zo’n 7 euro. En niet te vergeten het eten op de boot. We hadden een overtocht van 29 uur dus hadden we volpension geboekt. We betaalde hier €58,- per persoon voor.

 

20160709_084657

 

Overnachtingen
Tijdens onze reis sliepen we zo’n beetje om en om in een cabin of eigen tent. Voor een overnachting op een kleinschalige camping betaal je zo’n €20 tot € 35,-.Voor een kleine cabin betaal je zo’n €40,-. Als uitzondering boekten we één dure overnachting van € 160,-. Dit was in Finland. We huurde daar een toffe blokhut met openhaard en privé sauna, heerlijk! Ook sliepen we 2 nachten op de boot en één nacht in de trein. Deze kosten zitten bij de ticketprijzen van het vervoer inbegrepen.

 

Activiteiten
Tijdens onze reis hebben we niet veel betaalde activiteiten gedaan. We boekten tijdens onze vakantie een ticket voor een Hop-on-Hop-off bus in Helsinki, bezochten de Noordkaap en we zijn wezen raften. In Spitsbergen hebben we wel meerdere tours geboekt, voornamelijk vanwege het feit dat je niet zonder gids de stad mag verlaten in verband met ijsberen. Voor een boottocht naar Pyramiden, een wandeling naar de Wereldzaad Bank en een bezoek aan het museum betaalden wij €500,-.

 

_DSC2967

 

In totaal waren we €4826,66 kwijt voor 3 weken rondreizen voor 2 personen. Dit is inclusief alles, ook onze kosten die we vooraf maakten zoals boodschappen die we meenamen op vakantie. Of het goedkoper kan? Jazeker! Je kunt er voor kiezen om met de auto Zweden of Noorwegen in te rijden in plaats van met de boot naar Finland zoals wij deden. Dit scheel je zo een paar honderd euro. Ook fijn om te weten is dat je in Scandinavië bijna overal je tent neer mag zetten. Hier geldt namelijk het allemansrecht. Op deze manier ben je geen geld kwijt aan overnachtingen! Liever niet wildkamperen? Ga dan net als ons voor kleinschalige campings die niet in de campinggidsen staan: scheelt je een hoop geld. Qua eten kun je het beste zoveel mogelijk eten zelf meenemen uit Nederland en zelf koken. Uiteten is ontzettend duur en ook de supermarkt is erg prijzig. Probeer je boodschappen in de grote dorpen te doen waar eventueel meerdere supermarkten zijn. Een kleine afgelegen supermarkt is namelijk een stuk duurder ook al is dezelfde supermarktketen.

 

Vervoer incl. benzine  € 2.402,94
Eten en drinken  €     851,48
Overnachtingen  €     762,33
Activiteiten  €     750,79
Overige kosten  €       59,12
Totaal (3 weken, 2 personen)  € 4.826,66

 

En? Ben jij al eens in Scandinavië geweest? Vielen de kosten je mee of tegen?

 

Athina

Athina

The girl behind Travel By Heart is me: Athina Ketting. An enthusiastic, adventurous and impulsive girl. I love windsurfing, latte macchiato and sharks. After high school I studied Leisure and Hospitality in Den Haag. In my spare time I fitness, blog, look for new destinations and I like to go out for diner with friends.

PLAATS EEN REACTIE